Choď na obsah Choď na menu

Vyhodnotenie ENVIRONMENTÁLNEHO AUDITU 2011

20. 1. 2011

Vyhodnotenie ENVIRONMENTÁLNEHO AUDITU

        Členovia kolégia Zelenej školy zhodnotili environmentálnym auditom úroveň jednotlivých ukazovateľov pre tvorbu a ochranu životného prostredia v jednotlivých oblastiach.

Oblasť : VODA

Klady : vykonáva sa kontrola vodovodných batérii, opravy sa vykonávajú okamžite, na WC sú umiestnené letáčiky, ktoré vyzývajú k šetreniu vodou, žiaci na hodinách sa venujú problematike šetrenia s vodou.

Zápory: vodomer je umiestnený mimo budovy školy, chýbajú šetriace batérie na vodu, žiaci nechávajú tiecť vodu na WC, splachovače na WC sú s jednofázovým splachovaním.

Oblasť:  ODPAD

Klady : na škole sa triedi odpad - malé koše na chodbách / 12 ks/, v areály školy sú veľké kontajnery na separovaný odpad, bioodpad je odvážaný súkromnou firmou pre zvieratá, škola pravidelne organizuje zber starého papiera, žiaci sú oboznámení s problémom odpadu, žiaci pracujú s odpadovým materialom  - aktivity.

Zápory : v škole nie je kompost, kde by sa spracovával bioodpad, v triedach nie sú nádoby na triedenie odpadu, na škole sa nerealizuje burza kníh a nie je zavedený antikvariát.

Oblasť : ENERGIA

Klady : žiaci sa učia o význame a šetrení energiou na hodinách, na škole sú šetriace žiarivky.

Zápory : svietenie v triedach aj počas dňa, žiaci nechávajú svietiť na WC, neprebiehajú na škole akcie, ktoré pomáhajú šetriť energiou.

Oblasť : DOPRAVA A OVZDUŠIE

Klady : v celom areály je zakázané fajčiť, blízke lokality sú využívané na vychádzky, do areálu školy je zakázaný vstup motorových vozidiel, v blízkosti školy je zástavka MHD, žiaci sa učia o doprave a znečisťovaní ovzdušia, žiaci chodia do školy peši.

Zápory : v škole nie je stojan na bicykle / nebola požiadavka/, v okolí školy nie je cyklotrasa, chýba bezbariéroví prístup do školy.

Oblasť :ZELENÉ  OBSTARÁVANIE A ÚRADOVANIE

Klady : škola nakupuje potraviny od slovenských výrobcov, nakupuje vo veľkoobjemových baleniach, na škole je zavedené povinné prezúvanie, používa sa papier na písanie z obidvoch strán, používa sa recyklovaný papier, sú zavedené akcie na škole, ktoré vedú žiakov k šetreniu našej planéty / Deň zeme/.

Zápory : škola nepoužíva biopotraviny, nie je v škole bufet, v školskej jedálni nie je možný výber vegetarinskej stravy, pri ošetrovaní rastlín sa používajú umelé hnojiva.

Oblasť : ZELEŇ A OCHRANA PRÍRODY

Klady : škola má zeleň v areály aj mimo areálu školy, zeleň je pravidelne upravovaná, škola pestuje regionálne druhy drevín, v škole sú zavedené akcie na ochranu zelene, v interiery školy sú lavičky na oddych.

Zápory: v triedach je málo kvetov, v škole nie je skleník na rozmnožovanie rastlín, v areály školy nie je vybudovaná externá učebňa, škola nemá zelené strechy, v areály je málo búdok pre vtáčiky.